top of page
  • Writer's pictureSandra Hallberg

Hur du tar en riktig succé CV-bild

Updated: Dec 11, 2020

Att ha en CV bild eller inte är ett ganska omdebatterat ämne inom rekryteringsvärlden. Vissa menar på att en bild på CV’t är oväsentlig för att ditt utseende inte ska spela någon roll - vilket man kan tycka är vettigt. Samtidigt som det kan bli mer personligt och lättare för rekryteraren att komma ihåg dig före och efter intervjun med en bild. Hur som helst, om du har bestämt dig för att ha en bild i ditt CV, här är mina bästa tips för en riktig succé-bild.


1. Kamera. Överväg vad du har för alternativ att ta bilden med. Det fungerar jättebra att ta en bild med en nyare mobilkamera, eller känner du kanske någon som har en bra kamera? På nyare telefoner finns ofta en porträttfunktion som kan vara bra att använda, den suddar ut bakgrunden och ger fokus på motivet.


2. Be om hjälp! Be en kompis hjälpa dig, ni kanske kan fotografera varandra.


3. Tänk på bakgrunden – var gärna utomhus eller i en arbetsrelaterad miljö. Söker du jobb inom industri? Då kanske du ska ha en mer industriell bakgrund, söker du kontorsjobb kanske du ska satsa på en kontorsliknande miljö. Självklart går det också bra med en lugnare bakgrund som en husvägg eller ett landskap. Testa dig fram i lite olika miljöer. Var kreativ!


4. Googla CV bilder för att få lite inspiration och idéer.


5. Belysning är A och O! Oftast är dagsljus bäst.


6. Vinkeln – ta bilden rakt framifrån eller aningen från sidan, tänk skolfotograferings stil. Jag ser ofta CV’n där man använder bilder som hade passat bättre på Tinder eller Instagram. Ställ dig gärna frågan, kommer jag se ut såhär på jobbet? Är svaret nej så är det förmodligen inte rätt bild. Var försiktig med fågel och grodperspektiv – en person som fotograferas i fågelperspektiv kan se underlägsen ut, medan grodperspektivet kan göra så att personen ser överlägsen ut. Försök fota i ögonhöjd för ett rättvist resultat.


7. Le och se trevlig ut. Ingen vill anställa en surpuppa! Det är viktigare att du ser trevligt ut än snygg. Jag hörde en gång en rekryterare som sa att hon bara anställde personer som log och visade tänderna för det var ett tecken på öppenhet. Vet inte om det finns någon forskning som kan stödja det påståendet men kanske ligger det något i det.


8. Tänk på din klädsel, söker du jobb inom en mer formell bransch kan det vara bra med kavaj, skjorta eller blus. Försök matcha bilden med jobbet, det vill säga söker du jobb inom vård och omsorg skulle jag gå för ett enklare klädval eftersom du kommer bära arbetskläder. Det är egentligen samma för alla yrken där du bär uniform - Då spelar kläderna mindre roll och en t-shirt eller skjorta/blus funkar fint. Fundera på hur man klär sig på arbetsplatsen, tänk att du ska se ut som du kommer se ut på jobbet. Ta gärna med dig ett ombyte inför fotograferingen för att testa lite olika överdelar.


Våga testa olika uttryck och miljöer, sitt, stå, lägg armarna i kors eller sätt en hand på höften. Testa dig fram! Vem är du?

Recent Posts

See All

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page