top of page
  • Writer's pictureSandra Hallberg

Tips inför anställningsintervjun

Att söka jobb kan vara stressigt och inte minst att gå på arbetsintervjuer. Har du kommit så långt att du blivit inbjuden på intervju, grattis! Att få möjligheten att träffa arbetsgivaren är ett utomordentligt tillfälle att berätta mer om dig själv – men också få veta mer om företaget och hur det är att jobba där.


Ibland kan jobbsökandet vara lite som ett lotteri. Innan du börjar ett nytt jobb får du veta fakta om företaget, du har läst en annons med en arbetsbeskrivning och har kanske redan börjat måla upp en idé av hur det kommer att vara att jobba där. Men du vet egentligen inte hur det kommer bli och hur du kommer trivas förrän du väl börjat så se intervjun som en möjlighet att lära känna företaget. Det är lätt att glömma att du ska vilja jobba där likväl som att företaget ska vilja anställa dig.


Här kommer några av mina bästa intervju-tips:


1. Undersök företaget innan intervjun, försök ta reda på så mycket om dem som det går. Detta för att bilda dig en uppfattning om vilka de är, till exempel besök deras hemsida, kolla in medarbetarnas LinkedIn profiler och googla företaget. Webbsidor som till exempel glassdoor.com kan ha recessioner från tidigare medarbetare.


2. Läs igenom jobbannonsen igen för att påminna dig själv om tjänsten och vad det är de söker.


3. Anteckningar - Ta med ett anteckningsblock och penna till intervjun, så du kan skriva ned viktig information och göra anteckningar. Det är praktiskt och det sänder signaler om att du är intresserad och seriös.


4. Förbered frågor att ställa till arbetsgivaren (dessa kan du skriva ned i ditt anteckningsblock). Fundera på vad som hade varit intressant att veta om företaget, teamet, arbetsplatsen och sådant som inte framgått i annonsen eller på företagets hemsida. Exempel på frågor kan vara ”hur ser en vanlig dag ut på jobbet?” ”hur kommer rollen bidra till verksamhetens mål?” Fundera på vad som hade varit intressant att få veta mer om men håll frågorna öppna och gräv inte ned dig i detaljer.


5. Våga fråga - Under intervjun kommer du få en mängd frågor ställda till dig. Är du osäker på om du förstått en fråga rätt, var inte rädd för att fråga - det kommer uppskattas och visar att du tar frågorna seriöst. Du kan även efter att du svarat på en fråga dubbelkolla att du svarat rätt och fråga ”besvarade jag din fråga?” om du känner dig osäker.


6. Vem är du? Ibland kan en rekryterare ”fiska” efter hur du väljer att svara på en fråga genom att fråga något annat. Låt oss säga att du får frågan ”vad är din favorit färg?” Det viktiga är kanske inte att du svarar ”rätt färg” utan hur du väljer att svara. Om du sedan får följdfrågor som till exempel ”varför är blå din favoritfärg?” Så tittar rekryteraren på hur du resonerar kring ditt val och hur du tänker. På många frågor finns det inga rätta eller fel svar utan de är formulerade för att rekryteraren ska förstå mer om din personlighet och kompetens.


7. Låtsas inte vara perfekt, det är ingen! Om rekryteraren frågar dig vad du är mindre bra på var ärlig (men inte för ärlig!). Säger du att du är bäst på allt kan det vara ett tecken på att du har dålig självinsikt. Du kanske har negativa sidor som kan vändas till något positivt? Är du medveten om dina brister kan du också jobba med dem.


8. Våga säg vad du är bra på. Likväl som att kunna vara ödmjuk kring sina brister är det också viktigt att du vågar berätta om dina starka sidor. Om du är en person som tenderar till att undervärdera dig själv kan ett sätt att komma över det vara att ge exempel på konkreta situationer där du gjort bra saker. Kanske hittade du en superbra lösning på ditt tidigare jobb? Fick du en utmärkelse eller beröm från en chef eller kund? Detta kan vara bra exempel på att du faktiskt är grym på det du gör.


9. Nervös lätt? Var inte rädd för tystnad och tänk igenom dina svar. Behöver du fundera på frågan, köp dig lite extra tid - ta ett djup andetag eller drick lite vatten. Säg att du behöver fundera eller upprepa frågan högt. Våga säg att du är lite nervös om det känns bra, det är inget fel utan kan snarare visa att du verkligen vill ha jobbet. Rekryterare träffar flera kandidater varje dag och du kan omöjligt vara den värsta genom tiderna!

10. Presentera dig själv - Tänk på hur du vill presentera dig själv som helhet. Detta kan du göra med både kroppsspråk, hur du formulerar dig och ditt klädval. Även om man inte ska döma på det yttre och de flesta rekryterare är duktiga på att se förbi detta, är det ibland oundvikligt. Finns det klädkod på arbetsplatsen kan det vara bra att försöka efterlikna den. Söker du däremot jobb inom ett yrke där man bär uniform eller arbetskläder spelar detta mindre roll. Hel och ren är alltid ett vinnande koncept och såklart är trevlig viktigare än snygg!


Om du inte skulle få jobbet ring upp och be om feedback – både på ditt cv och intervju.


Lycka till!

Recent Posts

See All
bottom of page